Beste collega’s,

De wethouder van Cultuur werkt momenteel aan een nieuw Cultuurplan. Op maandag 18 juni wordt er in de Stedelijke commissie door de Raad over het Cultuurplan gedebatteerd. Op woensdag 13 juni organiseert ikenschede, in samenwerking met B93, een debat zodat we de meningen van kunstenaars hierover kunnen ophalen. Kom allemaal meepraten! Zodat we op 18 juni aan de Wethouder en de Raad kunnen laten weten wat wij als kunstenaars ervan vinden.Het debat is op 13 juni om 19.00 uur in de hal van B93, Hoge Bothofstraat 166, Enschede. Debatleider is Symone de Bruin.Op 21 mei zijn de eerste contouren van het plan besproken. Aanleiding voor de herziening van het cultuurbeleid zijn bezuinigingen; nu er financieel moeilijke tijden aan komen wil de gemeente goed in kaart brengen wat er is en waar potentie zit, zodat ze goed kunnen afwegen wat ze vast willen houden. Ons debat zal gaan over een aantal punten die op 21 mei naar voren kwamen en voor beeldende kunstenaars van belang zijn:


– Omdat er geen nieuwe editie van Grenswerk komt is er budget voor iets nieuws. De gemeente denkt aan 2 festivals (die ook bezoekers van buiten de stad moeten trekken en Enschede op de kaart moeten zetten); een beeldende kunstenfestival en een muziekfestival.


– Er gaat veel subsidiegeld voor cultuur op aan vastgoed en de gemeente wil nu kijken of dat niet anders kan. Met andere woorden; men is veel geld kwijt aan o.a. de huur van de atelierpanden en wil daarop bezuinigen. Dat kan bijvoorbeeld door nieuwe afspraken met het Vastgoedbedrijf over lagere huurprijzen, maar ook door de ateliers in een goedkoper pand onder te brengen, of door de panden aan atelierstichtingen te verkopen.


– De plannen om de Fabrieksschool (waar momenteel o.a. Enjoy The Crisis zit) om te bouwen naar een middenzaal voor jeugdtheater gaan niet door. Er wordt nu gekeken naar een andere definitieve invulling.

Meer info over sprekers tijdens het debat en de stellingen waarover we in debat gaan wordt komende week op www.ikenschede.nl geplaatst.
Tot woensdag 13 juni!

Vriendelijke groet,
Jet Broekstra en Judith Schepers

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *